Tips til buffetbordet eller som forrett: fylt sopp
Fylt sopp kan lages året rundt, men er spesielt populært til jul, på grillen om sommeren, og til andre merkedager og spesielle anledninger som konfirmasjon. Det er ikke så rart, for sopp fylt med godsaker som for eksempel kremost, urter og grønnsaker egner seg like godt som forrett i middagsselskap, som til buffet, tapas eller til brunsj.
Denne oppskrift er uten kjøtt, så den kan serveres vegetarianere. Meieriproduktene kan også byttes ut med veganske alternativer. Og er du glad i kjøtt, kan du selvsagt lage en vri med for eksempel baconbiter i! Se også tips lenger ned.
Slik gjør du
- Forvarm stekovnen til 200o C. Tørk av/rens soppen (ikke vask den i vann).
- Ta løs stilkene, og hakk de opp – legg til side til senere. Legg sopp-hattene på et stekebrett med bakepapir, og krydre de med salt og pepper. Pensle/drypp olje over, og stek midt i ovnen i ca. 10 minutter.
Mens soppen steker, forbereder du fyllet:
Finhakk løken. Smelt smøret i en stekepanne, og stek opp løken sammen med de hakkede soppstilkene. Blandingen skal bli myk og gylden, men ikke brunstekt. Tilsett ertene sammen med 1 ss kaldt vann, og la koke i 1 minutt.
Hell løkblandingen over i en bolle, og bland inn omlag 2/3 av kremosten, samt basilikum og pinjekjerner (grovhakk de eventuelt). Krydre med salt og pepper.
- Fordel kremost-fyllet i sopp-hattene. Dryss brødsmuler over. Smuldre resten av kremosten på toppen, og drypp litt olje over. Stek videre i ovnen i ca. 10 minutter. Serveres mens de er lune.
Tip!
I stedet for sjampinjong, kan du bruke aromasopp eller portobellosopp.
Prøv deg frem med andre kremostsmaker, eller lag din egen ved å blande inn urter eller krydder i naturell kremost.
Du kan også bruke andre grønnsaker i, for eksempel hakket paprika.