Slik koker du blomkål
Kokt blomkål er tradisjonelt tilbehør til en rekke kjøttretter, men er også godt til fiskemiddag av flere slag.
- Kok opp rikelig med vann i en stor nok kjele (avhenger av mengde/størrelse). Det skal være nok vann til å dekke blomkålen.
- Ha eventuelt i litt salt.
- For fersk blomkål fjerner du bladene, og lag eventuelt et snitt i stilken med en skarp kniv.
- Kok blomkålbuketter i 4–5 minutter, og helt blomkålhode i 10–15 minutter.
- Kjenn med en spiss kniv om blomkålen er mør; da er den ferdig.
- Hell av vannet.
Koketid for blomkål
Hvor lenge blomkål skal koke avhenger blant annet av om du skal tilberede et helt hode eller buketter, og om de er frosne eller ferske. Koketidene nedenfor er derfor kun pekepinn.
- Helt blomkålhode: Fra 10–15 minutter, avhengig av størrelsen. Legg med stilken ned.
- Blomkålbuketter, ferske: Mellom 4–5 minutter.
- Frossen blomkål: Legg de i kokende vann, og la koke i ca. 3 minutter.
Dampe blomkål
Blomkålbuketter kan også dampes, enten i kjele eller i ovn.
Legg de da på en rist over kokende vann (kanskje med en klatt godt smør i).
La bukettene dampe i rundt 5 minutter til de er møre.
Klikk her for å lese mer om hvordan man damper grønnsaker.
Steke blomkål
Blomkål er supergodt å steke!
Slik gjør du:
- Varm opp litt matolje (f.eks. rapsolje) i en stekepanne. Bruk middels sterk varme.
- Ha i de frosne blomkålbukettene, og stek under omrøring i 6–7 minutter.
- De skal begynne å bli gyldne i fargen.
- Topp med ønsket garnityr for ekstra prikk over i-en; f.eks. parmesan, sprøstekt bacon, granateplekjerner eller rosiner (!).