Bulgursalat – grunnoppskrift
Porsjoner: 4
Tid: 10 min. + trekketid
Ingredienser:
5 dl vann
2,5 dl bulgur (eller etter instrukser på pakken)
1 pk erter (ca. 300 g)
100 g fetaost (terninger eller smuldret)
2 ss olivenolje
2 ss sitronsaft
1 tomat, i terninger
Dill etter smak (eller persille)
1/4 ts salt
Slik lager du bulgursalaten:
- Kok opp vannet, tilsett bulgur og la stå og trekke; beregn fra 20 min og oppover (følg anvisning på pakken).
Bulgur kan også kokes i stedet for å trekke; følg anvisning på pakken. - La ertene tine mens bulguren blir ferdig.
- Hell av/press ut eventuelt overflødig vann fra bulguren.
- Ha bulguren i en egnet serveringsbolle, tilsett de tinte ertene og fetaosten.
- I en liten skål ved siden av, bland sammen dressingen:
Olivenolje, sitronsaft, dill (alternativt persille) og litt salt. - Hell dressingen over bulguren, ha i tomatterningene og bland lett sammen.
Se videre for tips til hvordan du veldig enkelt kan variere denne oppskriften.
Ulike variasjoner:
Bulgur kokt med buljong
Koker du bulguren med grønnsak- eller kyllingbuljong får den en rikere smak. Husk å kutte ut saltet i så fall.
Mer smak med purre eller vårløk
Ha i finstrimlet purre eller vårløk for mer smak. De kan være i stedet for, eller i tillegg til, hakket tomat.
Fargerik bulgursalat
Rør inn litt tomatpure og paprikapulver i bulguren, og ha i rød eller gul paprika i biter.
Spennende smakskombinasjon
Erter og mynte er en klassisk kombinasjon, for eksempel til retter med lam. Bland inn hakket mynte i stedet for dill.
Noen kjappe fakta om bulgur:
● Vanlig bulgur inneholder gluten (bulgur lages av durumhvete).
● Sammenlignet med couscous har bulgur noe høyere innhold av kostfiber.
● Bulgur kan ha ulik grovhet; fra ganske fin til ganske grov. Det vanligste å få tak i på butikken er nok middels grov.
● Oppskrifter med couscous kan ofte lages med bulgur eller byggris i stedet for, og motsatt. Couscous er gjerne finere i konsistensen, så det kan påvirke resultatet.
● Bulgur stammer fra området rundt Middelhavet, og er spesielt vanlig i Tyrkia og Midtøsten.
Ikke spist opp alt?
Rester av kokt bulgur kan du oppbevare i kjøleskapet i en lufttett beholder i 2–3 dager. Vær klar over at den etter hvert kan avgi væske, så konsistensen kan bli litt grøtete. Bulgursalat kan spises kald – for eksempel til lunsj!
Bulgur-rester kan også varmes opp:
I mikro: Avhengig av mengde, beregn fra 3 minutter og mer. Rør om av og til.
I stekeovn: Forvarm ovnen til 180 grader. Spre bulguren i en ildfast form, og varm opp i ca. 20 minutter eller til gjennomvarm.
I kjele: Ha en spiseskje olivenolje i en kjele sammen med bulguren. Varm opp under omrøring på middels varme.
Unngå å kjøle ned og varme opp flere ganger.
Hva passer bulgur til?
I og med at bulgur er lett å variere, passer det til mye forskjellig:
- Server i stedet for ris til kylling.
- Bruk det som alternativ til poteter ved siden av karbonadene.
- Vår ferdige bulgurmiks med spinat og kikerter smaker også godt som tilbehør til fiskegrateng eller ovnsbakt fisk.
- Bruk bulgurblanding til å lage kjøttfrie retter, som f.eks. fylt paprika.
Rester + bulgur = sant
Har du middagsrester kan bulgursalaten være redningen for å unngå å kaste mat. Prøv for eksempel bulgursalat med:
- Ternet avocado
- Kyllingbiter
- Kjøttboller
- Reker
- Aubergine eller squash
- Hardkokte egg
- Søtpotet (stekt eller ovnsbakt)
- Chorizo
Spe eventuelt på med en pose Veggie Sides bulgur, spinat & kikerter.