Bønner inneholder flere viktige næringsstoffer
Bønner har kanskje først og fremst blitt kjent for å være gode kilder til protein. Bønner og belgvekster har riktignok mange flere positive egenskaper.
I tillegg til å inneholde fiber, har de fleste belgvekster lavt innhold av fett (unntatt kikerter og peanøtter), lav energitetthet og lav glykemisk indeks (GI)1.
1 Kilde: https://nhi.no/kosthold/ernaring/belgfrukter-supermat/
I tillegg til protein, er bønner også ofte rike på:
- B-vitaminer (folat, timian, B6)
- Jern
- Kalsium
- Fosfor
- Sink
- Magnesium
- Antioksidanter
Det finnes mange ulike typer bønner og linser, og forskjellige konserverings- og tilberedningsmetoder. Innholdet av næringsstoffer kan derfor variere, så undersøk mer nøyaktig innhold på pakningene, eller sjekk Matvaretabellen.
Er belgvekster bærekraftig mat?
Leser du om bærekraftig mat er sjansen stor for at linser og bønner blir trukket frem som bærekraftige, gode råvarer.
Det er blant annet fordi de er næringsrike å spise, hardføre å dyrke, og har den unike egenskapen at de fanger nitrogen fra lufta og tilfører den til jorda. De lager med andre ord gjødsel selv! I tillegg legger de igjen overskuddet av nitrogen i jorda, slik at andre vekster kan nyte godt av det.
Her kan du lese mer om bærekraftig kosthold.
Og her kan du lese mer om hvordan vi i Findus jobber med bærekraft.
Helsefordeler med å spise bønner og linser
I tillegg til at bønner og linser er næringsrike, som du kunne lese om lenger opp, har det vist seg å være helsemessige gevinster ved å regelmessig spise belgvekster:
• Mindre sannsynlighet for hjertesykdom
• Forskning tyder på at det er gunstig for kolesterol og blodtrykk2
Fordi belgvekster inneholder langsomme karbohydrater, gir de også god metthetsfølelse – lenge. Det kan for mange ha en positiv virkning på vekten.
2 Kilde: Nasjonalforeningen for Folkehelsen