Tine fisk fra fryseren – dette er den beste metoden
Den beste, og raskeste, måten å tine fisk på er følgende:
- Ta fisken ut av fryseren.
- Sørg for at den ligger i vanntett forpakning.
- Legg pakken med den frosne fisken i kjøkkenkummen eller en bolle med kaldt vann.
- Gjør noe annet i ca. 20 minutter, og vips – så har fisken tint!
Grunnen til at dette er den anbefalte metoden å tine fisk på, er at vann leder varme bedre enn luft. Fisken tiner dermed raskere og mister mindre væske. Da blir konsistensen – og maten – bedre.
Spørsmål og svar om frossen fisk
Kan jeg koke frossen torsk?
Kan du koke torsken uten å tine den? Det går selvsagt an, men de fleste profesjonelle vil nok rynke litt på nesa, og anbefale at fisken får tine litt først. Vil du prøve, er det i så fall viktig å la torsken trekke, ikke koke. Tenk da også på at den kan trenge litt lenger tid.
Hvor lenge kan frossen fisk ligge i fryseren?
Hvor lenge fisken er holdbar i fryseren, kommer blant annet an på innfrysingen. Fisk fra Findus har som oftest holdbarhet på 1–1,5 år (360–540 dager).
Kan frossen fisk tines i kjøleskapet?
Mange er kanskje vant med å ta opp fisken fra fryseren kvelden før, og la den tine i kjøleskapet til dagen etter. Det går an, men tidligere forskning fra Nofima viste at rask innfrysing og rask opptining har mye å si for kvaliteten (det begrenser væsketapet).
Går det an å lage fiskekaker av frossen fisk?
Ja, det går helt fint! Men fisken bør jo få tine litt først, slik at den blir lettere å bearbeide.
Må frossen fisk tines før den brukes?
Det kommer rett og slett litt an på hva du skal lage. Skal du for eksempel lage torsk i form, stekt torsk eller fiskesuppe, kan fisken godt være halvtint. Det samme hvis du skal ha torsketerninger; det er lettere å skjære fisken i mindre biter mens den er halvfrossen.
Hvor finner jeg oppskrifter med frossen torsk?
Vi har samlet alle torskeoppskriftene her – og det fylles på med nye oppskrifter innimellom.