Det er flere grunner til å bruke frosne grønnsaker i matlagingen. For det første er det lettvint. I tillegg så er dypfryste grønnsaker sunne – deler av året kan de faktisk ha mer av næringsstoffene sine bevart enn ferske grønnsaker! Du kan også redusere matsvinnet ditt ved å bruke grønnsaker fra en frossenpose.
Tror du at det tar lenger tid å lage mat med grønnsaker fra fryseren? Ikke nødvendigvis – ofte er det snarere tvert imot, fordi du slipper å renske og kutte opp selv.
Slik tilbereder du frosne grønnsaker i ovn
- Forvarm ovnen til 200 grader.
- Ha litt matolje i en ildfast form, og hell i de dypfryste grønnsakene.
- Krydre med litt salt, pepper og eventuelt krydder/urter etter smak.
- Stek i 15–25 minutter, avhengig av type grønnsaker og størrelse.
- Rør litt rundt et par ganger i løpet av steketiden.
Tips: Du kan variere med å ha i ulike smakstilsetninger, som for eksempel hvitløk, sitronsaft og/eller honning.
Koke frosne grønnsaker – steg for steg
- Kok opp vann i en kjele.
- Hell i de frosne grønnsakene og la vannet koke opp igjen.
- Trekk kjelen av platen og la grønnsakene hvile i vannet i 2–4 minutter (avhengig av størrelsen).
- Hell av vannet – ferdig!
Smørdampe frosne grønnsaker
Smørdampede grønnsaker er godt tilbehør til mye forskjellig mat, som fisk, steik og kylling – grønnsakene beholder de friske fargene og masse smak. Du kan fint bruke grønnsaker fra fryseren:
- Ha grønnsakene og en klatt med smør i en kjele.
- Hell over litt vann så det dekker bunnen av kjelen.
- Kok opp og "rist" litt på kjelen så smøret fordeler seg.
- La grønnsakene småkokes møre under lokk i ca. 4 min.
- Dryss gjerne over litt flaksalt ved servering.
Tips: Det går an å ha i litt presset sitronsaft.
Woke og steke frosne grønnsaker
Dette blir i prinsippet samme sak – for å woke er jo å steke noe raskt over sterk varme. Wok er en enkel måte å spise sunt og enkelt, for det er mye grønnsaker i wok.
- Forvarm pannen på høy temperatur.
- Ha i en klunk med matolje – du bør bruke en type som tåler høy varme (for eksempel rapsolje).
- Ha i grønnsakene – ikke for mye i pannen på en gang, del det heller opp i flere omganger. Pass på så det ikke spruter varm olje.
- Stek under omrøring – litt avhengig av mengde og type grønnsaker, beregn mellom 5 og 8 minutter. Salt, pepper og urter/krydder etter smak.
Tips for å tilberede dypfryste grønnsaker
Tenk på at ulike typer grønnsaker trenger ulik tid, og at store biter trenger lenger tid enn små. Skal du tilberede flere typer samtidig, ha for eksempel i gulrot og blomkål først, og vent litt med erter og aspargesbønner.
Tine frosne grønnsaker
Som du har lest, er det sjelden nødvendig å tine grønnsakene fra fryseren før du bruker de. Er det allikevel nødvendig, kan du legge grønnsakene i en tett pose en kort stund i lunkent vann eller la den ligge på kjøkkenbenken i noen minutter. Noen typer grønnsaker, som for eksempel spinat og andre typer bladgrønnsaker, kan det være en fordel å tine litt først for best resultat.