Wok er en flere tusen år gammel matlagingsteknikk fra Asia, som har blitt populær over hele verden. Det er ikke så rart, for det er lett å woke, og det er en enkel måte å spise masse grønnsaker på.
Usikker på hvordan du kommer i gang? Her følger noen tips for hvordan du kan lage wok. Se nederst for oppskrifter!
Slik lager du wok til middag
- Ha alle ingrediensene klare før du begynner. Kjøtt bør være kuttet i strimler og fisk i biter.
- Skal du ha ris eller nudler til, kan det kokes opp mens du woker resten. Bare sjekk koketid og tilpass timingen deretter.
- Varm pannen før du har oppi olje. Bruk en olje som tåler høy temperatur (for eksempel rapsolje).
- Skal du ha kjøtt, kylling, fisk eller scampi i woken, fres det først og sett det til side. Ikke stek for mye på en gang, gjør det heller i flere omganger.
Husk: Det trenger kun noen få minutter i panna om du har høy nok varme! - Wok-grønnsakene stekes også på høy varme – da beholder de konsistens (sprøhet) og smak best.
- Bland alt sammen til slutt – tilsett eventuelt saus og/eller urter.
Når du woker, er det viktig å røre – ikke la råvarene ligge stille i panna, og ikke ha de i panna for lenge.
En wok-rett bør serveres med en gang. Har du ris til er det fint å servere den i en bolle ved siden.
Hvordan lage wok saus
Å lage wok saus er ikke så mye hokus-pokus; kanskje du bare trenger litt inspirasjon og trening?
Saus er del av mange av wok-oppskriftene våre, så du kan følge de om du ikke føler deg trygg på å eksperimentere selv. Vil du "free style" finner du noen utgangspunkt her:
- Kokosmelk smaksatt med curry paste etter smak, og litt soyasaus.
- Østerssaus (oyster sauce) med lime og chili.
- Sesamolje som blandes ut i kylling- eller grønnsaksbuljong og soyasaus, smaksettes med for eksempel hvitløk, ingefær.
- Frisk saus av eplecider eller -most med ingefær. Har du tid, kan du la frisk ingefær trekke i eplecideren først. Eller rør inn malt ingefær.
5 tips til enkel wok-middag
- Bruk en ferdig wokblanding med eller uten saus, så sparer du tid på å vaske, skrelle, rense og kutte opp grønnsaker.
- Vær smart – kast mindre mat! Har du rester av grønnsaker i kjøleskapet? Sleng de oppi woken! Det samme gjelder om du har rester av kjøtt – både okse, svin og lam er godt i wok.
- Prøv deg frem med ulike smakskombinasjoner og ingredienser. Bruk ulike wokoppskrifter som utgangspunkt og inspirasjon.
- Bruker du kjølte grønnsaker, tenk på rekkefølgen: harde grønnsaker trenger lenger tid enn myke. Så begynn for eksempel med gulrøtter, og ha slikt som squash og paprika oppi til slutt.
- Bruk urter og krydder. Hvitløk, chili, koriander, sitrongress og frisk ingefær er noe du ofte vil se i wok-oppskrifter. Husk at friske urter bør has i helt til slutt.