Det er flere fordeler med å la barna hjelpe til med å lage mat:
- De får en annen forståelse for maten, og er oftere mer villige til å smake på nye ting om de har vært delaktige med å tilberede den
- Det gir mestringsfølelse
- Mange barn synes det er gøy!
- Det er en fin læringsarena – både om redskaper, sikkerhet og råvarer
- Dere får tid sammen
Du kjenner ditt barn best. Noen 4- og 5-åringer kan for eksempel hjelpe til med å kutte opp grønnsaker eller steke fiskepinner, mens andre på samme alder kanskje ikke er modne nok til slike oppgaver.
Men kanskje det er gøy å bruke stavmikser til å lage ertepuré, være med på å måle og helle opp ting, eller rive salat?
Har du litt eldre barn, kan dere innføre en dag i uka hvor de er ansvarlige for middagen – for eksempel på Fisketirsdag! La de være med på å bestemme hva dere skal spise, og stå for matlagingen.
Er de ikke så erfarne på kjøkkenet, så legg lista lavt til å begynne med. «Alle» kan jo for eksempel lage God gammeldags original fiskesuppe – kanskje med grove brødblingser ved siden av? Skal de lage noe de ikke har gjort før, kan det være lurt å gå igjennom oppskriften sammen på forhånd.