Hva er en airfryer?
En airfryer er en luftfriterer som bruker sirkulasjon av varm luft til å steke mat.
En av fordelene med å bruke airfryer er at man kan steke maten med lite eller ingen olje eller fett, men samtidig får man et sprøtt og godt resultat.
Å tilberede mat går oftest raskere i en airfryer enn i en stekeovn. De er også mindre og varmes opp raskere, så airfryer strømforbruk blir lavere enn stekeovn – i alle fall til de mindre måltidene. Skal du steke fries til et helt fotballag sultne ungdommer, kan nok stekeovnen fortsatt være det beste valget.
Hva kan lages i en airfryer?
En airfryer kan brukes til å tilberede mye forskjellig typer mat. For eksempel kan den brukes til:
- Frossen mat
- Fisk (både panert og naturell)
- Pommes frites
- Kjøtt og kylling
- Grønnsaker
- Baking og desserter
Hvordan bruke airfryer?
Det finnes mange forskjellige airfryere, og både hvor mye det er plass til og steketid kan variere. Generelt gjelder disse stegene for å lage mat i airfryer:
1. Legg maten i kurven/formen
Hvor mye det er plass til kommer an på hvilken airfryer du bruker. Ikke fyll den den for full, da vil det ikke komme nok luft rundt maten. I noen tilfeller kan det være lurt å dryppe over litt olje (før maten stekes) for å gjøre maten enda mer crispy.
2. Stek maten
Både temperatur og steketid kan variere og kommer an på hva slags mat som tilberedes.
3. Sjekk at maten er gjennomvarm før servering
Vet du dette om airfryer?
Kanskje har du hørt noen snakke om "luftfrityrkoker"? Det er et norsk uttrykk for airfryer.
Philips introduserte en serie varmluftsovner under merkenavnet "Airfryer" på en messe for forbrukerelektronikk i Berlin i 2010.
Begrepet "airfryer" begynte å bli brukt generisk i 2018.