Forstå matvarenes næringsinnhold; hvordan lese næringstabeller 

 

Matvarer er ofte merket med ulike etiketter og tabeller som sier noe om næringsinnholdet og egenskapene til matvaren.

Disse gir oss informasjon om ernæringsmessige fordeler ved produktet, og hjelper oss med å ta informerte beslutninger. Noen ganger kan disse etikettene imidlertid være ganske forvirrende, med mindre vi vet hvordan vi skal lese dem riktig.

For å hjelpe deg å forstå matvarenes næringsinnhold, har vi samlet en guide til matmerking nedenfor. 

Hvor kan du finne informasjon om næringsinnhold?

Næringsinformasjon inkluderer etiketter foran på pakken, for eksempel Nøkkelhullet og Brødskala’n som er kjent for mange av oss. Fullstendig næringstabell, kalt næringsdeklarasjon, finner du enten på siden eller baksiden av emballasjen.

Med mindre matvaren har svært liten pakning, finner du alltid næringsdeklarasjon på produktet. Denne kan være vanskelig å forstå, derfor skal vi bryte ned informasjonen for deg slik at du lettere kan lese tabellene. 

Næringsdeklarasjonen inneholder informasjon om mengden energi (kalorier), viktige næringsstoffer per 100 g/ml produkt og i noen tilfeller per porsjon. Tabellen kan hjelpe oss å forstå antall kalorier og mengde næringsstoffer i maten vi spiser, og hvor mye disse bidrar til kostholdet vårt.

Her er et eksempel nedenfor:

Hva inneholder en næringsdeklarasjon?

En næringsdeklarasjon er lovpålagt å måtte angi energimengden (i kalorier (kcal) og kilojoule (kJ)) og følgende næringsstoffer:

Fett
Mettede fettsyrer
Karbohydrater
Sukkerarter
Protein
Salt (natrium)

De kan også inneholde informasjon om fiber og umettet fett, eller andre næringsstoffer som er angitt på pakningen, for eksempel vitaminer og mineraler.

1. Næringsinnhold per 100 g eller 100 ml 

Avhengig av produktet (fast eller flytende), må næringstabellen gi informasjon om mengden energi og næringsstoffer per 100 g eller 100 ml. Vanligvis refererer denne informasjonen til produktet som solgt uten ingredienstilsetninger (med mindre det er nevnt).

Denne informasjonen er nyttig for å sammenligne lignende produkters næringsinnhold per 100 g eller 100 ml når den anbefalte porsjonsstørrelsen ikke er angitt, eller når du planlegger å spise mer eller mindre enn porsjonsstørrelsen.

2. Næringstabell med innhold per porsjon 

Dette gir informasjon om mengden energi og næringsstoffer per anbefalt porsjon eller porsjonsstørrelse (for eksempel: 80 g grønnsaker eller fire fiskepinner).

Næringsinnholdet per porsjon kan i noen tilfeller inneholde ekstra ingredienser som brukes i den foreslåtte tilberedningsmetoden (for eksempel en spiseskje olje til steking).

Denne informasjonen er nyttig for å fastslå hvor mye energi og næringsstoffer anbefalt porsjon eller porsjonsstørrelse vil bidra til kostholdet ditt, og hvordan du kan balansere resten av maten din for dagen.

3. Anbefalt daglig inntak (referanseinntak) 

Næringstabellen kan også vise prosentandel av anbefalt daglig inntak (% referanseinntak). Dette er bidraget energi og næringsstoffer fra matvaren sammenlignet med det anbefalte daglige inntaket:

Energi: 2000 kcal
Fett: 70 g
Mettet fett: 20 g
Sukker: 90 g
Salt: 6 g
 
Referanseinntak er ikke mål, men retningslinjer, fordi energi- og næringsbehov varierer fra person til person. Det anbefales dog ikke å overskride referanseinntaket for mettet fett, sukker og salt, ettersom overskudd av disse næringsstoffene kan øke risikoen for noen kostholdrelaterte sykdommer. 

% av referanseinntak er nyttig for å vite om du er under eller over den daglige anbefalingen for energi eller et bestemt næringsstoff. Sørg for at du vet hvordan du leser matmerking på riktig måte, så er du i rute!

Alt i alt gir disse tabellene detaljert informasjon om hvilken næring en bestemt matvare gir per 100 g/ml og per porsjon, samt % referanseinntak-bidraget til kostholdet vårt. De er ikke bare nyttige for å sammenligne produkter, men også for å spore mengden energi og næringsstoffer vi får i oss gjennom kostholdet.

For mer informasjon om hvordan du kan få mest mulig ut av maten din, ta en titt på våre andre artikler om kosthold og ernæring.