Smart bruk av fryseren
Fryseren er en helt naturlig måte å ta vare på maten på, og gir maten lang holdbarhet. Husk å bruke den aktivt i matplanleggingen! Bruk frysevettreglene i hverdagen, så kan du både spare penger ved å utnytte maten bedre, og redusere matsvinn. Tips til bruk av fryseren og frysing av ulik mat finner du ved å lese videre.
Ved storhandel kan det være smart å handle noe fryst mat, så du slipper å risikere at noen av varene blir dårlige før du rekker å spise dem. Legg nye innkjøp bakerst i fryseren – da får du både bedre oversikt over hva du har, og du får rotasjon så ikke noe blir liggende bakerst og glemt altfor lenge.
Har du noe i kjøleskapet som begynner å bli på hell? Eller middagsrester du vet du ikke kommer til å spise opp dagen etter? Frys det ned! Da forlenger du holdbarheten og kan spise det ved en senere anledning. Husk å fryse det ned i tett emballasje og gjerne merk det du fryser ned med innhold og dato. Ha system på det du har i fryseren, så er det enda lettere å ta det med i planleggingen.
Husk at mat som er raskt fryst ned med avansert fryseteknologi, slik som Findus sine produkter, har bedre holdbarhet i fryseren enn mat du selv fryser ned.
Hva kan fryses?
Er du en av de som er flink til å fryse ned bananer som begynner å bli brune? Eller ferdig skivet brød? Da vet du hvor enkelt det er å ta vare på maten som er vanligst å kaste i norske hjem. Men hva med grønnsaker, ost og supperester - kan det fryses? Her har vi samlet noen tips fra våre kokker:
Gi grønnsakene et raskt oppkok i ca. 1 minutt, og så en rask avkjøling i iskaldt, rennende vann før du fryser ned i en lukket pose. Da blir de ikke tørre.
Tips til bruk:
Ha de fryste grønnsakene i kokende vann med litt salt, eller bruk de i supper, gryter eller i en wok.
Husk at grønnsaker du fryser selv ikke har like lang holdbarhet som produkter du kjøper fryst. Les mer om hvorfor her.
Frysning av fisk:
Legg i en frysepose med litt vann. Vannet blir til en frysehinne på utsiden som forhindrer fryseskade på fisken.
Tips til bruk:
Tine i en tett pose i iskaldt vann, dette tar ca. 30-60 min. Eventuelt kan du legge fisken i kjøleskapet over natten. Husk at fisk du fryser selv ikke har like lang holdbarhet som produkter du kjøper fryst. Les mer om hvorfor her.
Ja, det kan fryses! Kjøle ned restene i romtemperatur først, så du ikke varmer opp kjøleskapet. Det kan påvirke all den andre maten du har i kjøleskapet. Når maten har kjølt seg ned er det lurt å avkjøle minimum én time i kjøleskapet før du legger det i fryseren.
Tips for bruk:
Pass på å sjekke om beholderen du har fryst ned restene i tåler oppvarming, før evt. oppvarming. Restene kan tines i kjøleskapet, eller varmes opp på lav varme i litt melk eller vann. Restene er også en perfekt basis for en ny suppe eller gryterett.
Slik fryser du bananer og annen frukt
DRUER OG FRUKT
Frysetips:
Frys ned i tett emballasje. Kutt opp frukten i passende biter først.
Tips for bruk:
Fin å bruke i smoothies.
BANANER
Frysetips:
Kutt opp i mindre biter og frys ned i tett emballasje.
Tips for bruk:
Smoothie, bananpannekaker, bananbrød, bananmuffins, banan-softis.