Råd for å unngå unødvendig matsvinn
Du kan – uten stor innsats – ta noen grep i hverdagen for å kaste mindre mat.
- Ikke handle på tom mage! Går du i butikken for å handle når du er sulten, ender du ofte opp med varer du egentlig ikke skulle ha, og egentlig ikke trenger.
- Vær forberedt! Det beste er å ha en ukesmeny, og storhandle til den én gang i uka. Synes du det er vanskelig, hjelper det uansett å ha satt opp en ordentlig handleliste før du drar i butikken.
- Tenk smart – spis restemat! Ble det igjen litt middag? Spis det til lunsj neste dag. Bare pass på riktig oppbevaring av matrestene. Det finnes råd på Matportalen. Tenk også på å utnytte rester hvis du setter opp en ukesmeny. Det finnes nettsider med gode tips og forslag på dette.
- Ikke se deg blind på holdbarhetsdatoer. Mange matvarer er fullt spiselige selv om «best før»-datoen er noen dager tilbake i tid. Egg, for eksempel, kan holde seg veldig lenge. Mange melkeprodukter er også brukbare langt utover datostemplingen. Er melka blitt litt klumpete, kan du fortsatt bruke den til bakst eller for eksempel vafler. Yoghurt kan skille seg litt, men fortsatt smake like bra – bare rør litt rundt. Bruk sansene dine – se, lukt og smak, før du kaster.
- Rydd i kjøleskap, fryser og skap jevnlig, slik at du vet hva du har. Oppbevar maten riktig, slik at den holder seg lengst mulig.
På Matvett sine nettsider finner du en rekke tips til hvordan du kan minske matsvinnet ditt, f.eks har de laget et Brukopp-leksikon.
Alle må bidra i kampen mot matsvinn!
Vil du lære enda mer om matsvinn, er det mange kilder å hente mer informasjon fra. Forskningsinstituttet Nofima arbeider med forskning på flere fagområder relatert til mat. Her hjemme har mange hørt om EAT, som på få år har blitt en global aktør og pådriver for bærekraftig matindustri. Bærekraftig matindustri er et av flere elementer for å redusere matsvinnet i verden.
Det foregår mye spennende forskning og innovasjon på både hvordan man kan minske matsvinn, og hva man kan bruke ikke-spiselig svinn og matavfall til. Smarte kjøleskap, en rekke apper og digitale tjenester, tiltak for å spise «stygg» mat og kjøpe "snåle" grønnsaker, nye typer emballasje, opplæring og utdannelse, god utnyttelse av kompost … listen er lang, og fokusområdene er forskjellige i ulike samfunn. Det som er viktig, er at noe gjøres!
Høres det futuristisk ut med klær og tilbehør laget av appelsiner, nektariner, mango og kaffe? Det er det faktisk ikke! Motehuset Ferragamo lanserte våren 2017 kleskolleksjonen «Orange fiber», laget av rester fra appelsinjuiceproduksjon, og i Nederland utvikler en gruppe studenter Fruit Leather. Her i Norge holder Norner på å utvikle biokomposittplast fremstilt av potetskrell som for eksempel kan brukes til emballasje.
Både du som enkeltperson, og store selskaper kan gjøre sitt for å minske matsvinnet. Ta en rask tenkepause neste gang du saumfarer kjøleskapet for mat, eller før du skal på butikken. Det skal så lite til for å bidra i kampen mot matsvinn!